De flesta bakterier och virus dör vid 60grader. Det kan däremot vara skillnad på bakterie och bakterie samt virus eller virus. En del dör snabbt medans andra behöver längre tid eller högre grader.
Det finns faktiskt bakterier som är goda som vi behöver för att må bra men nu ska vi koncentrera oss på dem som inte är bra för oss. Bakterier orsakar en infektion och man kan ta antibiotika för att bli av med dem.
Många av de bakterieinfektioner som vi haft har vi nu vaccin mot såsom kikhosta, stelkramp, syfilis och tuberkulos. En annan sjukdom som orsakas av bakterier är borrelia som man inte kan vaccinera sig mot. E-coli är en vanlig bakterie som orsakar magproblem.
De flesta bakterier dör snabbt vid temperaturer på över 60grader. Har dock en bakterie gått i viloläge, sporer, så behöver de en upphettning på 100 grader för att dö. Vid lägre temperaturer tar det längre tid. Eftersom bakterier kan leva och frodas i mat så är det viktigt att alltid tillaga sin mat ordentligt.
Det finns tre olika grupper av bakterier:
Virus orsakar många sjukdomar som förkylning eller influensa. Man kan använda antivirala medel och vaccin.
De flesta virus dör vid +60 grader. De flesta virus är tåliga mot kyla och kan leva i veckor eller månader i en temperatur under +10 grader.
Det finns virus som orsakar magsjuka bland annat caliciviruset (som orsakar vinterkräksjuka) och rotaviruset. idag ges ett vaccin till små barn för rotaviruset men än finns inget mot noroviruset.
Caliciviruset kan överleva i dagar och till och med någon vecka utanför kroppen beroende på vilken yta det är på. På sjukhus eller andra vårdinrättningar tvättar man därför av alla kontaktytor som exempelvis dörrhantag med medel som dödar viruset. Även här är det viktigaste att vara noga med att tvätta händerna med tvål för att undvika att sprida viruset vidare och in i din kropp.
Det finns nya studier som även visar på att caliciviruset kan överleva i luften ett par timmar. Den studien har inte än i skrivande stund släppts. Om detta visar sig vara riktigt så kommer rutinerna på sjukhus att få ändras när det kommer till att hantera utbrott av caliciviruset. De flesta klarar det bra med en vinterkräksjuka även om det är mycket obehagligt men utav de som är över 80 år så är det så mycket som 1 av 5 avled inom en månad efter insjuknandet.
Till skillnad från många andra virus och bakterier så krävs det inte så mycket av viruset för att bli smittat. Har man möjlighet när man bor flera ihop så ska den sjuke isoleras och sedan allt tvättas som denne varit i kontakt med.
Caliciviruset är även bland de mest tåliga virus och vanlig handsprit tar inte död på detta virus. Det bästa man kan göra är att tvätta händerna med tvål och vatten noga för att bli av med så mycket virus som möjligt.